Activitats i investigació

Sostenibilitat, desenvolupament rural i cooperació

Publicacions i informes


Articles amb impacte

Graef, F., Römbke, J., Binimelis, R., Myhr A.I., Hilbeck, A., Breckling, B., Dalgaard, T., Stachow, U., Catacora-Vargas, G., Bøhn, T., Quist, D., Darvas, B., Dudel, G., Oehen, B., Meyer, H., Henle, K., Wynne, B., Metzger, M.J., Knäbe, S., Settele, J., Székács, A., Wurbs, A., Bernard, J., Murphy-Bokern, D., Buiatti, M., Giovannetti, M., Debeljak, M., Andersen, E., Paetz, A., Dzeroski, S., Tappeser, B., van Gestel, C.A.M., Wosniok, W., Séralini, G.E., Aslaksen, I., Pesch, R., Maly, S., Werner, A., 2012. “A framework for a European network for a systematic environmental impact assessment of genetically modified organisms (GMO) “. BioRisk, 7: 73-97.

Monterroso, I., Binimelis, R., Rodríguez-labajos, B., 2011. “New methods for the analysis of invasión processes: Multi-criteria evaluation of the invasion of Hydrilla verticillata in Lake Izabal, Guatemala”. Journal of Environmental Management, 92(3): 494-507.

Rivera-Ferre, MG. y Ortega-Cerdà, M. 2011. “Recognizing ignorance in the decision-making process: Towards a more sustainable agri-food system”. EMBO Reports 12: 393 – 397.

López-i-Gelats, F., Milán, M.J., Bartolomé, J., 2011. Is farming enough in mountain areas? Farm diversification in the Pyrenees. Land Use Policy 28, 783-791.

Rayner, G., Gracia, M., Young, L., Mauleon, JR, Luque, E. and Rivera-Ferre, MG. 2010. “Why are we fat? Socioeconomic dimensions of obesity”. Globalization and Health 6: 1 – 7.

López-i-Gelats, F., Tàbara, J.D., 2010. A Cultural Journey to the Agro-Food Crisis: Policy Discourses in the EU. Journal of Agricultural and Environmental Ethics 23, 331-344.

López-i-Gelats, F., Tàbara, J.D., Bartolomé, J., 2009. The rural in dispute: Discourses of rurality in the Pyrenees. Geoforum 40, 602-612.

Alvarez, B., Gil, J.M., Howard, B., 2009. “Impacts from restoration strategies: assessment through valuation workshops”. Ecological Economics, 68(3), 787-797.

Kallas, Z.; Gómez-Limón, J.A. and Arriaza, M. 2008. “Demand for non-commodity outputs from extensive agricultural systems”. Mediterranean journal of economics, agriculture and environment 7(1): 4-13.

Arriaza, M.; Gómez-Limón, J.A.; Kallas, Z. and Nehhay, O. 2008. “Demand for non-commodity outputs from mountain olive groves”. Agricultural Economics Review, 9 (1): 5-23.

Kallas, Z.; Gómez-Limón, J.A. and Barreiro, J. 2007. “Decomposition of the aggregated value of agricultural multifunctionality: combining contingent valuation and the analytic hierarchy process”. Journal of Agricultural Economics, 58 (2): 1-24.

Kallas, Z.; Gómez-Limón, J.A. and Arriaza, M. 2007. “Are Citizens Willing to pay for Agriculture multifunctionality?”. Agricultural Economics, 36(3) 307-321.

Articles sense impacte

Rivera-Ferre, M.G. 2012. “Framing of agri-food research affects the analysis of food security: the critical role of social sciences”. International Journal of Sociology of Agriculture and Food, 19 (2): 169 – 175.

López-i-Gelats, F., Bartolomé, J. and Rivera-Ferre, M.G. 2012. “Vulnerability to Climate Change of Turkana pastoralists of dry savanna”. Options Méditerranéennes A, 102: 69 – 72.

López-i-Gelats, F., Bartolomé, J. 2012. “Exploring the use of alternative forage legume crops to enhance organic livestock farming in a context of climate and socio-economic changes”. Options Méditerranéennes A, 102: 443-447.

Badal, M., Binimelis, R., Gamboa, G., Heras, M.; Tendero, G., 2011. “Arran de terra. Indicadors participatius de Sobirania Alimentària a Catalunya”. Resum de l’informe. Ed. Associació Entrepobles and Institut d’Economia Ecològica i Ecologia Política.

Binimelis, R.; Herrero, A., 2011. „Mujeres y medio ambiente: visiones y alianzas hacia una ética del cuidado”. Colección “Èxits i reptes feministes a la Catalunya d’avui”, Institut de Ciències Polítiques i Socials.

Rivera-Ferre, MG. 2011. “Cambio climático, conflictos ecológicos y  agricultura”. Boletín ECOS 15: 1 – 4

Almås, R.; Bjørkhaug, H.; Rivera-Ferre, M.G.. 2011. “Agriculture and Climate Change: Introduction”. International Journal of Sociology of Agriculture and Food, 18: 162 – 166.

Rivera-Ferre, MG. 2011. “Sin soberanía alimentaria no hay seguridad alimentaria”. Soberanía Alimentaria, Biodiversidad  y Culturas, 5: 11 – 17.

Di Masso, M; Rivera-Ferre, MG. 2010. “La inseguretat alimentària al món: crònica d’una crisi anunciada”. Nous Horizons 197: 68 – 76.

Ortega-Cerdà, M.; Rivera-Ferre, MG. 2010. “Design and implementation of international food sovereignty indicators. Developing new tools for new agricultures”. Revista Iberoamericana de Economía Ecológica 14: 53 – 77.

Kallas, Z.; Gómez-Limón, J.A. 2007. “Valoración de la multifuncionalidad agraria: una aplicación a través del método de los experimentos de elección”. Estudios de Economía Aplicada, 25 (1): 1-37.

Kallas, Z.; Gómez-Limón, J.A; Arriaza, M. and Nehhay, O. 2006. “Análisis de la demanda de bienes y servicios no comerciales procedentes de la actividad agraria: el caso del olivar de montaña Andaluz”. Economía Agraria y Recursos Naturales, 6(11): 49-79. 

Llibres i capítols

Kallas, Z. and Gil, J.M. 2012. “Valoración económica de la agrobiodiversidad como fuente de beneficio.” Fundació Estudis Superiors d’Olot.

Kallas, Z. and Gómez-Limón, J.A. 2012. “Economic Valuation of Agricultural Multifunctionality. The Choice Experiments versus the joint use of the Contingent Valuation and the Analytical Hierarchy Process”. Language (Spanish). ISBN: 978-3-8484-5240-8. Editorial Académica Española.

Herrero, A., Binimelis, R., 2012. “Dones, ecologia i alimentació: experiències catalanes del tàndem producció-consum”. In Freixanet, M. (coord.). Sostenibilitats. Institut de Ciències Polítiques i Socials, Barcelona.

Gómez-Limón, J.A. and Kallas, Z. 2011. “Valoración de las funciones sociales y ambientales de la agricultura: los casos de las estepas cerealistas y del olivar de montaña”. En Valoración Agraria: antecedentes para un futuro próximo, pp. 89-98, Universidad Politécnica de Cartagena, Cartagena.

M. Soler, Rivera-Ferre, MG. y Calle, A. 2011. “La democracia alimentaria: Soberanía Alimentaria y Agroecología Emergente”. En: Democracia Radical: Entre vínculos y utopías. Serie  Antrazyt. Editorial Icaria, Barcelona.  Pp. 213 – 238.

Rivera-Ferre, MG. 2011. “Cambio climático, conflictos ecológicos y agricultura  en: La conflictividad que viene”. Dossier Ecosocial.  Editorial CIP-Ecosocial – FUHEM, Madrid. Pp. 26 – 28.

Arriaza, M.; Kallas, Z.; Gómez-Limón; J.A. 2007 “Análisis de la demanda de productos locales y ecológicos en la zona de Jerez de la Frontera”. En Estrategias de diversificación productiva del sector alimentario de Jerez la Frontera, pp. 277-285, Junta de Andalucía, Sevilla.

Kallas, Z.; Gómez-Limón; J.A. y Barreiro, J. 2007 “Oferta y demanda de los bienes y servicios públicos en la agricultura española” En La Multifuncionalidad de la agricultura, pp. 109-131, Eumedia y el Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, Madrid.

Gómez-limón, J.A.; Kallas, Z. y Arriaza, M. 2007. “Demanda social a favor de la multifuncionalidad en sistemas agrarios de baja productividad”. En La Multifuncionalidad de la agricultura, pp. 151, 168. Eumedia y el Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, Madrid.

Arriaza, M.; Gómez-Limón; J.A.; Kallas, Z. 2007. “Valoración económica del carácter multifuncional de sistemas agrarios extensivos”. En Informe anual del sector Agrario en Andalucia 2006, pp.431-461, Fundación Unicaja, Málaga.

Documents de transferència

Llistar, D. (ed), Jurado, A. (ed), Vargas, M., Pérez, A., Ortega, M., Ortega, D., Schimpf, A., Sànchez, R., Peritz, E., Galán, E., Ariza, P., Conde, M., Binimelis, R.*, Mínguez, B., 2012. Responsabilitat exterior de Catalunya sobre la pèrdua de biodiversitat global. Informe preliminar. Observatori del Deute en la Globalització. Funded by Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Binimelis, R., Escurriol, V., Rivera-Ferré, M.G., 2012. Soberanía Alimentaria, transformación artesanal de alimentos y género. Mundubat

Escurriol, V., Binimelis, R., and Rivera-Ferre, M., 2012. Transformación artesanal de alimentos, género y Soberanía Alimentaria. Revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas, 11: 40-41.

Marta G. Rivera-Ferre, Marina di Masso, Mara Mailhos, López-i-Gelats, F., Gallar, D., Vara, I. and Cuellar, M. 2012. “Understanding the Role of Local and Traditional Agricultural Knowledge in a Changing World Climate: The case of the Indo-Gangetic Plains”.  CGIAR-CCAFS program, Nepal. 98 pp.

Rivera-Ferre. M.G.; Di Masso, M.; Mailhos, M.; López-i-Gelats, F., Gallar, D., Vara, I. and Cuellar, M. 2012. “Implication of local traditional knowledge in sustaining agriculture under climatic risk in South Asia”. CSALP South Asia Quarterly Newsletter. 2: 14.

Rosa Binimellis, Verónica Escurriol, Rivera-Ferre, M.G. 2012. “Soberanía Alimentaria, Transformación Artesanal y Género”. Mundubat, Bilbao. 102. pp.

Rivera-Ferre, M.G., López-i-Gelats, F., El Moctar, M., Binimelis, R. 2012. “Informe sobre la tecnología de irrigación implementada en Mauritania por la ONG Intermón Oxfam”. Intermón Oxfam, Barcelona. 117 pp.

López-i-Gelats, F. and Rivera Ferre, M.G. 2012. “The role of small scale livestock farming in climate change and food security”. VSF-Europe. Rome. 148 pp.

Badal, M., Binimelis, R., Gamboa, G., Heras, M.; Tendero, G., 2011. “Arran de terra. Indicadors participatius de Sobirania Alimentària a Catalunya”. Resum de l’informe. Ed. Associació Entrepobles and Institut d’Economia Ecològica i Ecologia Política

Fernández-Such y Marta G. Rivera-Ferre. 2011. “Políticas Públicas para la Soberanía Alimentaria 2002-2012. Avances y retrocesos en el diseño y aplicación”. Análisis Internacional. Páginas: 127 – 214. Emaus Fundación Social, San Sebastián.

Rivera-Ferre, MG. 2010. “Livestock and climate change. A viable food future. Part II”. Norwegian Development Fund /Utviklingsfondet, Oslo. Pp. 93 – 104.