Publicacions

2011

Articles amb impacte

Serra, T. 2011. “Volatility Spillovers between Food and Energy Markets: A semiparametric Approach”. Energy Economics, Vol. 33, No. 6: 1155-1164. 

Serra, T. 2011. “Food Scare Crises and Price Volatility: the Case of the BSE in Spain.” Food Policy Vol. 36, No. 2: 179-185.

Serra, T., Zilberman, D; Gil, JM. 2011. “Price Volatility in Ethanol Markets.” European Review of Agricultural Economics, Vol. 38, No. 2: 259-280.

Serra, T., D. Zilberman, J.M. Gil, and B.K. Goodwin. 2011. “Nonlinearities in the US Corn-Ethanol-Crude Oil Price System.” Agricultural Economics Vol. 42, No.1: 35-45.

Akaichi, F., Gil, J.M., Nayga, R.M., 2011. “Bid Affiliation in Repeated Random Nth Price Auction”. Spanish Journal of Agricultural Research, 9(1), 22-27.

Costa-Font, M.; Gil, J. M. 2011. “Does expert trust and factual knowledge shape individual's perception of science?.” International Journal of Consumer Studies. doi: 10.1111/j.1470-6431.2011.01044.x

Costa-Font, J.; Costa-Font, M. 2011. “Explaining Optimistic Old Age Disability and Longevity Expectations”. Social Indicators Research, DOI 10.1007/s11205-019-9760-y.

Costa-Font, M. 2011. “Mapping social and environmental concerns and the acceptability of genetically modified organisms in the European Union”. Journal of Socio-Economics. Volume 40, Issue 6, December 2011, Pages 903-908.

Kallas, Z.; Lambarraa, F. and Gil, J.M. 2011 “A stated preference analysis comparing the Analytical Hierarchy Process versus Choice Experiments”. Food Quality and preference, 22(2): 181-192

Serra, T., A. Oude-Lansink and S. Stefanou. 2011. “Measurement of Dynamic Efficiency, a Directional Distance Function Parametric Approach.” American Journal of Agricultural Economics, Vol. 93, No.3: 756-767.

Serra, T., B.K. Goodwin, and A. Featherstone. 2011. “Risk behavior in the presence of government programs.” Journal of Econometrics Vol. 162, No. 1: 18-24.

Lambarraa, F., Serra, T., Gil, J.M. 2011 “Technical Efficiency and Productivity Analysis of Spanish Citrus Farms.” New Medit Vol. 10, No. 4: 35-39.

Monterroso, I., Binimelis, R., Rodríguez-labajos, B., 2011. “New methods for the analysis of invasión processes: Multi-criteria evaluation of the invasion of Hydrilla verticillata in Lake Izabal, Guatemala”. Journal of Environmental Management, 92(3): 494-507.

Rivera-Ferre, MG. y Ortega-Cerdà, M. 2011. “Recognizing ignorance in the decision-making process: Towards a more sustainable agri-food system”. EMBO Reports 12: 393 – 397.

López-i-Gelats, F., Milán, M.J., Bartolomé, J., 2011. Is farming enough in mountain areas? Farm diversification in the Pyrenees. Land Use Policy 28, 783-791.

Llibres i capítols

Zilberman, D., D. Rajagopal, S. Sexton, G. Hochman and T. Serra. 2011. “The Economics of Biofuels, Food, and the Environment.” In: A. Schmitz, N. Wilson, C. Moss and D. Zilberman (Eds). The Economics of Alternative Energy Sources and Globalization. Bentham Books: 24-34.

Ben Kaabia, M.; Gil, J.M., 2011. “The Italian demand for imported virgin olive oil: a threshold almost ideal demand system approach”. In: RENZITIS, A. (ed.): Research Topics in Agricultural and Applied Economics (Volume 2). Bentham Publishers.

Gómez-Limón, J.A. and Kallas, Z. 2011. “Valoración de las funciones sociales y ambientales de la agricultura: los casos de las estepas cerealistas y del olivar de montaña”. En Valoración Agraria: antecedentes para un futuro próximo, pp. 89-98, Universidad Politécnica de Cartagena, Cartagena.

M. Soler, Rivera-Ferre, MG. y Calle, A. 2011. “La democracia alimentaria: Soberanía Alimentaria y Agroecología Emergente”. En: Democracia Radical: Entre vínculos y utopías. Serie  Antrazyt. Editorial Icaria, Barcelona.  Pp. 213 – 238.

Rivera-Ferre, MG. 2011. “Cambio climático, conflictos ecológicos y agricultura  en: La conflictividad que viene”. Dossier Ecosocial.  Editorial CIP-Ecosocial – FUHEM, Madrid. Pp. 26 – 28.

Documents de transferència

Informe CREDA. “Estudio sobre la trazabilidad y el etiquetado del cerdo ibérico”. 2011.

Informe CREDA. “Diagnosi del sector de l’oli d’oliva ecològic deCatalunya”. 2011

Informe CREDA. “Anàlisi del sector dels fruits secs ecològics a Catalunya ”. 2011

Fitxa técnica 61. “Com es formen les decisions de compra dels aliments certificats com ecològics? El cas dels consumidors catalans”. http://www.redbio.net/. 2011

Fitxa tècnica 62. “Aplicació d’una subhasta calibrada per a mesurar les disposicions a pagar dels consumidors per als productes agraris sostenibles”. http://www.redbio.net/  2011

Fitxa tècnica 63. “Els factors determinants de la disposició a pagar per l’oli d’oliva ecològic a Catalunya”. http://www.redbio.net/ 2011

Fitxa tècnica 64. “El paper de les experiències sensorials en la formació de la disposició a pagar dels consumidors catalans per a pomes orgàniques, integrades i convencionals”. http://www.redbio.net/. 2011.

Badal, M., Binimelis, R., Gamboa, G., Heras, M.; Tendero, G., 2011. “Arran de terra. Indicadors participatius de Sobirania Alimentària a Catalunya”. Resum de l’informe. Ed. Associació Entrepobles and Institut d’Economia Ecològica i Ecologia Política

Fernández-Such y Marta G. Rivera-Ferre. 2011. “Políticas Públicas para la Soberanía Alimentaria 2002-2012. Avances y retrocesos en el diseño y aplicación”. Análisis Internacional. Páginas: 127 – 214. Emaus Fundación Social, San Sebastián.

Informe CREDA. “Xarxa d’explotacions de producció agrària ecològica: Descripción de los costes de la producción agraria ecológica a partir de la información actual de la Xarxa Comptable Agrària de Catalunya;  Creación de una red de información de explotaciones PAE colaboradoras”. 2011

Informe CREDA. “Estudi de Posicionament dels Productes aqüícoles catalans per part del consumidor a Catalunya”. 2011

Articles sense impacte

Badal, M., Binimelis, R., Gamboa, G., Heras, M.; Tendero, G., 2011. “Arran de terra. Indicadors participatius de Sobirania Alimentària a Catalunya”. Resum de l’informe. Ed. Associació Entrepobles and Institut d’Economia Ecològica i Ecologia Política.

Binimelis, R.; Herrero, A., 2011. „Mujeres y medio ambiente: visiones y alianzas hacia una ética del cuidado”. Colección “Èxits i reptes feministes a la Catalunya d’avui”, Institut de Ciències Polítiques i Socials.

Rivera-Ferre, MG. 2011. “Cambio climático, conflictos ecológicos y  agricultura”. Boletín ECOS 15: 1 – 4

Almås, R.; Bjørkhaug, H.; Rivera-Ferre, M.G.. 2011. “Agriculture and Climate Change: Introduction”. International Journal of Sociology of Agriculture and Food, 18: 162 – 166.

Rivera-Ferre, MG. 2011. “Sin soberanía alimentaria no hay seguridad alimentaria”. Soberanía Alimentaria, Biodiversidad  y Culturas, 5: 11 – 17.