Novaterra

NOVATERRA (Noves estratègies integrades per reduir l’ús i l’impacte dels pesticides a vinyes i oliveres mediterranis sostenibles)

NOVATERRA té com a objectiu reduir l’ús i els impactes negatius dels PRODUCTES DE PROTECCIÓ DE PLANTES (PPP) per a la gestió integrada de plagues, malalties i males herbes a dos dels principals cultius mediterranis a Europa: la vinya i l’olivera.

NOVATERRA desenvoluparà un conjunt d’estratègies noves, integrades i sostenibles, viables tècnicament i econòmicament, fruit de tres enfocaments diferents:

a) Desenvolupar noves combinacions de PRODUCTES ALTERNATIUS, no sintètics i biològics, així com tècniques de control de protecció de plantes,

b) Optimitzar l’aplicació i la dosificació de PPP mitjançant tecnologies SMART FARMING i

c) Mitigar l’aparició de plagues i malalties mitjançant l’ús de noves estratègies de GESTIÓ DEL SÒL.

Aquests enfocaments s’avaluaran i validaran en una combinació de solucions integrades per actualitzar i millorar les estratègies IPM. S’implementaran indicadors per mesurar l’impacte de la gestió i protecció dels cultius sobre la salut humana, l’aire, l’aigua, el sòl, la biodiversitat i l’energia.

Es faran anàlisis posteriors en termes de cost-benefici econòmic per als agricultors per tal d’adoptar les diferents tècniques i la disposició dels agricultors i consumidors a pagar. La composició del consorci garantirà un enfocament multiactor amb contribucions provinents d’institucions de recerca, productors, pimes tecnològiques, indústria auxiliar i associacions pertinents.

Finalment, el pla d’explotació juntament amb el pla de comunicació i difusió asseguraran la difusió dels resultats entre les parts interessades en el sector agrícola europeu. Els resultats de NOVATERRA també seran claus per a un debat posterior amb els responsables polítics quant a les polítiques de salut de les plantes de la UE i l’avaluació de riscos en relació amb l’ús de les PPP.

Durada: 1 d’octubre de 20120 al 30 de setembre de 2024 IRTA – Espanya

Web del projecte: cordis.europa.eu/project/rcn/214742_en.html

Coordinador: IRTA – Spain

Pais Partner
Espanya INSTITUT DE RECERCA I TECNOLOGIA AGROALIMENTARIES – Coordinator
Bèlgica EUROPEAN BUSINESS SUMMIT NETWORK
França VITAGORA POLE
França DOW AGROSCIENCES
França EUROPEAN BUSINESS SUMMIT NETWORK
Grècia AGRICULTURAL & ENVIRONMENTAL SOLUTIONS
Grècia GEOPONIKO PANEPISTIMION ATHINON
Grècia DEMESLIS ATHANASIOS
Itàlia UNIVERSITA CATTOLICA DEL SACRO CUORE
Itàlia HORTA SRL
Itàlia UNAPROL – CONSORZIO OLIVICOLO ITALIANO SOCIETA’ CONSORTILE PER AZIONI
Portugal SOGRAPE VINHOS SA
Portugal INSTITUTO POLITECNICO DE BRAGANCA
Portugal INESC TEC – INSTITUTO DE ENGENHARIADE SISTEMAS E COMPUTADORES, TECNOLOGIA E CIENCIA
Portugal APPITAD – ASSOCIACAO DOS PRODUTORES EM PROTECAO INTEGRADA DE TRAS-OS-MONTES E ALTO DOURO
Espanya UNIVERSITAT POLITECNICA DE CATALUNYA
Espanya BODEGAS TERRAS GAUDA SA
Espanya ASOCIACION PLATAFORMA TECNOLOGICA DEL VINO DE ESPANA
Espanya UNIVERSIDAD DE BURGOS

El rol de CREDA

CREDA s’encarregarà d’avaluar l’acceptació per part dels grups d’interès de diferents alternatives als productes fitosanitaris controvertits a la vinya i l’olivar. A més, realitzarà l’avaluació de cost-benefici de les tecnologies alternatives proposades als productes fitosanitaris controvertits en vinya i olivera.

La tasca de CREDA té com a objectiu avaluar la ‘willingness to pay’ dels consumidors (WTP) i analitzar la seva intenció de compra de productes (vi i oli d’oliva) obtinguts ja sigui amb productes per controlar la malaltia o amb productes de tractament  identificats al projecte que siguin prometedors.

Novetats

Posada en marxa de NOVATERRA

Un nou projecte de recerca europeu, amb participació de CREDA, vol reduir l’impacte negatiu dels pesticides en les vinyes i oliveres de la Mediterrània.

Llegeix aquí la nota de premsa completa.

Leave a Reply