08 de maig de 2025
El Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) és una de les entitats que participen en el projecte europeu FOODGUARD, una iniciativa que pretén reduir la pèrdua i el malbaratament alimentari per mitjà del microbioma, amb el disseny i ús d’envasos innovadors i eines digitals que augmentin la qualitat, la seguretat i la transparència dels productes europeus. Dins el projecte, el CREDA té dues tasques principals: (1) identificar les bretxes i desafiaments que enfronten les parts interessades, per desenvolupar empaquetatges sustentables que millorin la qualitat dels aliments; i (2), realitzar una sèrie d’enquestes a consumidors i consumidores d’Europa sobre la proposta d’envasos sostenibles.
El Tewodros Tadesse, doctor en el centre i un dels companys involucrats en el projecte, explica en quin punt es troba el CREDA:
Quina és la situació actual del CREDA en el projecte?
Actualment, el CREDA està treballant en el WP6, on el paper principal del centre és desenvolupar un instrument que permeti estudiar l’impacte econòmic dels casos pilot implementats per la resta d’entitats sòcies. En aquest sentit, el CREDA ha dissenyat una ‘llista de verificació’ que es basa en la relació cost-benefici i actua com a esborrany de l’instrument final, que es desenvoluparà una vegada es recullin els comentaris de la resta de participants.
Per a poder desenvolupar aquesta llista, durant l’any 2024 l’equip del CREDA va portar a terme una sèrie d’enquestes a consumidors i consumidores que van participar en la implementació dels casos pilots.
Una vegada recollit el feedback dels socis i sòcies de FOODGUARD, el centre català començarà a treballar en la versió final de l’instrument alhora que analitzarà les dades per presentar l’informe de resultats dels casos pilot i publicar-ho. Així, a principis de l’any 2026, el projecte preveu implementar l’eina i començar a recopilar dades.
FOODGUARD ha rebut finançament de l’acord de subvenció Horizon Europe – Action Grant Budget-Based en virtut de l’acord de subvenció núm. 101136542 de la Comissió Europea.